...

Merry Christmas

Zašto se Božić slavi 25. decembra?

Većina današnjih hrišćana verovatno ne može zamisliti Božić na bilo koji drugi dan osim 25. decembra, ali nije uvek bilo tako. U stvari, prva tri veka postojanja hrišćanstva, rođenje Isusa Hrista se uopšte nije slavilo. Najznačajniji praznici ove religije bili su Bogojavljenje 6. januara, kojim se obeležavao dolazak mudraca nakon Isusovog rođenja, i Uskrs, kojim se slavilo Isusovo vaskrsenje. Prvo zvanično spominjanje 25. decembra kao praznika u čast Isusovog rođendana pojavljuje se u ranom rimskom kalendaru iz 336. godine. (Posle Nikejskog sabora, pošto je Rim prihvatio novu veru, mislim da je bio car Konstantin... ispravite me ako nije tačno).

Ali da li je Isus zaista rođen 25. decembra? Verovatno ne. U Bibliji se ne spominje njegov tačan rođendan, a Rođenja priča sadrži konfliktne tragove. Na primer, prisustvo pastira i njihovih ovaca ukazuje na prolećni porođaj. Kada su se crkveni zvaničnici naselili 25. decembra krajem trećeg veka, verovatno su želeli da se datum poklopi sa postojećim paganskim festivalima u čast Saturna (rimskog boga poljoprivrede) i Mitre (persijskog boga svetlosti). Na taj način, postalo je lakše uveriti rimske paganske podanike da prihvate hrišćanstvo kao zvaničnu religiju carstva.

Proslava Božića proširila se po zapadnom svetu u narednih nekoliko vekova, ali mnogi hriršćani su i dalje smatrali Bogojavljenje i Uskrs važnijim.

Neki, uključujući puritance kolonijalne Nove Engleske, čak su zabranili njegovo poštovanje jer su smatrali da je njegova tradicija – na primer, nuđenje darova i ukrašavanje drveća – povezana s paganizmom. U ranim danima Sjedinjenih Država, proslava Božića se smatrala britanskim običajem i ispala je iz mode nakon američke revolucije . Tek 1870. Božić je zvanično postao savezni praznik.

Rimokatolička crkva, protestantske i Anglikanska crkva, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, proslavljaju Božić po novom gregorijanskom kalendaru. Ostali pravoslavci su zadržali stari julijanski kalendar. Obzirom na usvojeni nov kalendar, pravoslavci, zbog pomerenog kalendara, slave 8.januara naredne godine.

🐉


Predhodna stranica