Smak sveta ili astronomski fenomen?

Još nas samo nešto više od četiri godine deli od astronomskog fenomena koji se događa jednom u 230 miliona godina. Naime, 21. 12. 2012. je datum kada će se ravnina Sunčevog sistema izjednačiti s ravninom Mlečne staze, a prema nekim astronomskim istraživanjima istovremeno će još dve galaksije biti poravnate s našom.U teorijama geofizičara spominju se i radikalne promene elektromagnetskog polja Zemlje, pa čak i zamena polova.

Tog datuma završava i drevni kalendar Maya pa su ga mnogi katastrofičari spremno prihvatili kao ‘kraj sveta’. No, nema razloga za paniku. Prema verovanju Maya, reč je o početku šestog doba u ukupnom ciklusu od 26.000 godina. Maye su imale vrlo precizan kalendar i nisu imale linearan nego spiralan koncept vremena, a poravnavanje koje će se dogoditi 2012. godine doživljavali su kao spajanje s utrobom ‘Velike majke’.

Naime, prema njihovoj percepciji, svaki je svemirski objekt bio živ. Kako je opisano, ulazak u to doba obeležiće odbacivanje tehnologije, vremena i novca, ulazak u petu dimenziju, galaktička sinhronizacija s ostatkom Univerzuma, pojava novog sunca u našem sustavu i promena ljudske DNK. Majanski Šesti svet zapravo je prazan i bez uslovljavanja i zavisnosti isključivo od kreatora nove civilizacije.

Prema njihovom kalendaru, trenutno se nalazimo između Petog i Šestog sveta, u dobu Apokalipse, u kojem ljudi individualno i kolektivno doživljavaju velike promene.

Apokalipsa o kojoj se govori u spisima Maya označena je kao ‘otkrivanje skrivenoga’. Mnogi poklonici ezoterije u 2012. vide početak svojevrsnog ‘Neba na zemlji’, velikog skoka u svesti čovečanstva, koji će zauvek transformirati ljudsku civilizaciju.

Zanimljivo, neki teoretičari naftne krize predviđaju njenu kulminaciju upravo oko 2012. godine, a sve su bučniji i glasovi koji pozivaju na korenite promene za spas planete. Bez obzira na sve te teorije, jedno je sigurno - ako se 2012. baš ništa drugo ne dogodi, još uvek nas očekuju Olimpijske igre u Londonu.

portalIzlaz na portal         Izlaz