Ništa od kraja sveta 2012

Stručnjaci za Maje odlučili su bar malo da razvodne histeriju koja raste kako se približava sporni datum – kraj sveta je zapadnjačka ideja, Maje tako nešto ni ne spominju.

Kraj sveta ipak neće nastupiti 21. 12. 2012. godine tvrdi jedan stariji pripadnik naroda Maja uprkos učestalim tvrdnjama da majanski kalendar pokazuje da će tada vreme prestati da teće. Apolinario Chile Pixtun umoran je od pitanja o kraju sveta. ''Vratio sam se prošle godine iz Engleske gde sam se zasitio tih gluposti'', kaže on.

Važno vremensko razdoblje za Maje završava na ovaj datum i razni entuzijasti su pronašli niz astronomskih poravnavanja koja će se desiti tokom 2012., među kojim su i ona koja se događaju svakih 25 800 godina.

No većina arheologa, astronoma i Maja smatra da jedino što bi moglo pogoditi zemlju u naredne tri godine je kiša new age filozofije, pop astronomije, glasina o smaku sveta na internetu i TV speciali na ovu temu.

No za Pixtuna bi se stvari mogle još više pogoršati kada se novi holivudski film katastrofe 2012 koji prikazuje strašne potrese, kiše meteora i tsunamije (od kojih jedan baci nosač aviona na Belu kuću) krene s kino distribucijom.

Pixtun, inače Guatemalac, kaže da su teorije o smaku sveta proširili zapadnjaci, a ne Maje.

Histerija oko godine 2012. ima i nekakvih arheoloških temelja. Radi se o tzv. spomeniku Šest, koji je pronađena za vreme rekonstrukcije autoceste u Meksiku 60-ih godina prošlog veka.

Inskripcije na kamenu opisuju nešto što će se dogoditi spomenute godine i s tim je povezan Bolon Yokte, misteriozni majanski bog rata i stvaranja. No zbog erozije kraj spornog pasusa je nečitak.

Guillermo Bernal, arheolog u Meksičkom nacionalnom autonomnom muzeju pretpostavlja da na oštećenom delu piše ''Spustiti će se s neba'', no on isto tako ističe da postoje majanski zapisi i za datume posle 2012., čak sve do godine 4772.

''Radi se o posebnoj godišnjici stvaranja. Maje nikad nisu spominjale kraj sveta ili da će se na taj datum nešto loše desiti. Radi se samo o važnom datumu za njih, završetku jednog razdoblja'', kaže David Stuart, stručnjak za majansku epigrafiju sa Sveučilišta u Austinu.

No Maje su ipak znale jednu tajnu – 21. 12. 2012. godine Sunce će u zimskom solsticiju biti u ravnini s našim Mlečnom putem, što se događa samo jednom u 25.800 godina.


portal Izlaz na portal          Izlaz