Mars napada

Svaki dan listam novine ne bih li pronašao vest nad vestima. Eto, Mars se približava i, kažu neki astronomi, prići će nam bliže no ikad u poslednjih 73 hiljde godina. Ej, nije malo to 73 hiljade godina, nešto mora da se desi. I eto, ja čekam da nas proroci opomenu na propast. Samo, čini se da su oni malo okasnili ovog puta. Ne čitaju valda Astronomski magazin inače bi već znali kada će sudnji čas. A možda računaju da je još rano. Sigurno je to u pitanju. Ja svejedno svaki dan listam novine i tražim vest nad vestima. Ostale me više i ne zanimaju, jer šta mi vredi vest da ćemo ući u Evropu kada Evrope više neće biti.

Svaki dan listam novine i tražim vest nad vestima. Ostale me više ne zanimaju, jer šta mi vredi vest da ćemo ući u Evropu kada Evrope više neće biti.

Samo i ti proroci svoj posao danas aljkavo rade, nekako bez strasti i ubeđenja, nekako suvo, suviše službeno. Može biti da ih novine ne citiraju pravilno, ali njihove opomene sve mi više liče na meteorološku prognozu: "Krajem avgusta Mars će biti u Vodoliji i prićiće Zemlji na trista kilometara. Zemlja će pasti pod snažno dejstvo sila Marsa što će u sadejstvu sila Venere i Merkura izazvati smak sveta, kako je inače još davno zapisano u starim egipatskim knigama i proročanstvu braće Tarabić. Prijatno, ne menjajte kanal".

Ja da sam prorok pristupio bih čitavom slučaju mnogo emotivnije. Recimo ovako. "Opaka crvena planeta, Mars, neumitno se približava. Promene već se osećaju u zraku. Ptice su prestale da pevaju, stoka je uznemirena, a laste neće doći. Dvadeset sedmog avgusta leta Gospodnjeg brzinom taneta Mars će proleteti pored Zemlje. Našu planetu zahvatiće strahovit gravitacioni udar. Sa zapada dunuće vetrovi, nastaće oluje i poplave. I mora će se izdići nad kopnima, zemlja će pucati, a zrak će biti oduvan. Probudiće se usahli vulkani i bljuvaće sumpor i nebo će se zapaliti. U Srbiji pašće vlada. Pokajte se grešni, čas sudnji je blizu."

Hmm, možda na kraju i odem u proroke. Imam talenta, vidi se. A i lakše je nego baviti se astronomijom. Čovek ima više stvaralačke slobode, to je izvesno.

Samo, ja bih se trudio da budem originalan. Proroci uglavnom proriču opštu propast, a individualnu sreću. Mislim, kad govore o svetu uopšte onda je to katastrofa, ali kada proriču nekom pojedincu onda je sve o.k, happy end: izlečićete se od neizlečive bolesti, muž će vam se vratiti, udaćete se, samo platite 100 i bela magija će se skinuti k'o da ste Ariel koristili. I sve tako nekako.

Šta kažete na ovu verziju proročanstva. "Mars nam se približava, brzinom taneta projuruće pored nas i ošinuti svojom gravitacijom. Biljke će ponovo procvetati, klima će se uravnotežiti, vinogradi će izdašno roditi i vino će biti odlično. Elektromagnetni uticaj na moždane funkcije blagotvorno će delovati i ljudima će se otvoriti oči. Neprijatelj će neprijatelju pasti u zagrljaj i nastaće mir na zemlji. Fabrike oružja umesto pušaka proizvodiće kolače za svu decu sveta. I sve vlade sveta potpisaće ugovor o miru, a Internet će biti brz i besplatan".

Wow, to bi baš bilo cool! A, možda i ne bi. Nismo mi Zemljani navikli na takav život. Ne bismo se snašli. A nije ni realno. Pa, pre svega Mars nam se uopšte ne približava, već ide svojim putem, k'o što Zemlja ide svojim. I pošto se Zemlja brže kreće (Treći Keplerov zakon) proćiće pored Marsa na rastojanju od 56 miliona km. I to je sve. Ako neko treba da se brina onda su to Marsovci. Jer Zemlja ima jaču gravitaciju i, što je još opasnije, ima nas. Marsijanski proroci mogli bi zato da sastave ovakav proglas: "Zemlja nam se približava, spasavaj se ko može".

portalIzlaz na portal         Izlaz