Baba roga

'Ima jedna pećina stroga u kojoj živi Baba Roga, nosim joj limun, nudim joj krušku, a ona ni da pokaže njušku', ide pesmica o najstrašnijem biću naših detinjstava. Dadilja iz pakla slovenske mitologije bila je svakodnevno pri ruci roditelja koji više ne bi znali kako izići na kraj s detetom. No ovoga puta, o raščupanoj veštici sve najbolje.

Baba Roga ili, kako je još zovu, Baba Jaga odnosno Baba Zima, osim što je s vremena na vreme nadomeštala vaspitnu impotenciju nebrojenih supružnika, ostatak vremena ipak je provela tiho smeštena u zverinjak slovenske mitologije. 'Baba' je sada već udomaćeni termin za staru antipatičnu ženu, mada još ponegde znači milu i dragu 'baku'. Nekad je pak ta reč šire upotrebljavana za stariju i udanu ženu nižeg društvenog statusa. Jaga je, s druge strane, umanenica imena Jadwiga.

U Češkoj i Slovačkoj krezuba starica koja leti nebom na metli napravljenoj od srebrne breze krštena je imenom Ježibaba. Babuskara za koju kruži fama da ima ogromne grudi te da je ćorava, u legendama je neretko odigravala i pozitivnu ulogu pomagačice. Na koncu konca, što je tako jezovito u činjenici da baba nema para za zubara, a po pitanju monstruoznih sisa, hm… računamo ih kao bonus.

Ipak, da ne bismo babu Rogu pretvorili u ucvelu rusku kurvicu koja svojim obilnim telesnim arsenalom jednako razveseljava decu i odrasle, svake na svoj način, navedimo i to da je stara veštica često opisivana i kao kradljivica klinaca s namerom da ih pojede. Mit nas upozorava da je opasno tražiti njenu pomoć osim ako niste izrazito ljubazni i čiste duše. Pomladiti je može tek specijalni čaj od plave ruže. Heroji koji bi joj donijeli plavu ružu, bili bi nagrađeni.


Don't drink and fly

Kako je Baba Roga rešila svoje stambeno pitanje i za kojim se dizajnerskim rešenjima povela, govore šturi podaci. Navodno živi u kolibi koja se okreće na kokošjim nogama i okružuje ju ograda od ljudskih kosti i lobanja. U savršenom redu ljudskih posthumnih trofeja postoji jedno prazno mesto, pripremljeno za kosti i lobanju junaka koji joj se usudio približiti. Umesto brave, stara rospija postavila je vilice oštrih zuba, a kao ključ joj služi ljudska ruka. U nekim pričama govori se da se kućna vrata neće pokazati sve dok se ne izgovori čarobna fraza: 'Okreni svoja leđa šumi, svoje lice meni.'

Njena kuća povezuje se mestimicno s trima jahačima: prvi je Dan, u belom, koji jaše belog upregnutog konja, drugi je Sunce, crveni jahač, treći je Noć, crni jahač. Brojne nevidljive sluge asistiraju joj izvan kuće. Ako je netko pita o jahačima, daće odgovor, ali bi mogla ubiti posetioca koji bi ispitivao o slugama. Možda joj je ful neugodno, ko zna što radi s njima.

Kako god, Baba Roga zajedničko je strašilo svih slovenskih naroda, od Poljaka i Rusa do nas, južnjaka. Bilo da je shvatimo kao perverznu radodajku ili osušenu zlu vešticu, bez sumnje će još dugo stražariti nad dečjim neposluhom. Iskreno, malo se bojimo za nju kad ta uplašena dečica odrastu...

portalIzlaz na portal         Predhodna stranica         Na pocetak ove stranice